joi, 26 septembrie 2013

Somnul de dupa-amiaza ajuta memoria copilului

Copiii care dorm cel putin o ora dupa pranz invata mai bine deoarece somnul le  impulsioneaza celulele cerebrale, sustine un studiu.
Somnul de dupa-amiaza pare sa ajute copiii cu varsta cuprinsa intre trei si cinci ani sa tina minte mai bine lectiile de la gradinita, conform unui studiu facut de Universitatea din Massachusetts, SUA. Cercetatorii au analizat obiceiurile si capacitatile de invatare a 40 de copii si au observat ca beneficiile somnului de pranz tin tot restul zilei si persista chiar si in ziua urmatoare, noteaza adevarul.ro, care citeaza BBC.

Dupa somnul de pranz, copiii si-au amintit cu 10% mai multe informatii atunci cand au fost testati despre activitatea lor de la gradinita, in comparatie cu zilele in care refuzau sa doarma la pranz. O monitorizare atenta a copiilor dezvaluit si ce fel de procese mintale intra in functiune atunci cand se doarme dupa-amiaza. In timpul somnului, copiilor le crestea activitatea cerebrala in regiuni asociate cu invatarea si cu integrarea informatiilor noi.

Ajutor pentru memorie 

„In primul rand, am descoperit dovada ca somnul de pranz este important pentru prescolari. Studiul nostru demonstreaza ca somnul ii ajuta pe copii sa tina minte mai bine ce au invatat peste zi“, declara Rebecca Spencer, cercetator-sef in cadrul acestui studiu.

Ea a mai adaugat ca, desi copii mai mari renunta, in mod natural, la somnul de dupa-amiaza, cei mai mici ar trebui incurajati sa doarma. „Se stie de ani de zile ca un pui de somn imbunatateste performanta mintala la adulti, de exemplu la medicii care lucreaza in ture de noapte. Pana acum, nimeni nu a studiat sa vada daca acelasi lucru este valabil si pentru prescolari. Este foarte important deoarece gradinitele nu prea tin cont de programul de somn“, spune medicul Robert Scott-Jupp, de la Asociatia Regala a Pediatrilor si Sanatatii Copiilor din Londra, Marea Britanie.

„Prescolarii absorb foarte multa informatie in fiecare zi, mai ales pe masura ce cresc si devin din ce in ce mai curiosi si mai independenti. Ei au nevoie de 11-13 ore de somn in fiecare zi pentru a avea ocazia sa se linisteasca si sa-si incarce «ateriile creierului. Acum stim ca somnul din timpul zilei poate fi la fel de important ca cel din cursul noptii. Fara el, copiii ar fi obositi, morocanosi, uituci si le-ar fi foarte greu sa se concentreze“, conchide  dr. Scott-JUpp pentru „Huffington Post“.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu